lördag 25 juni 2011

Geranium x cantabrigiense

Idag har jag tillbringat dagen med att kanstskära och rensa rabatter. Bara en liten del av alla rabatter har jag hunnit med, men efter allt tråkigt rensande, när man har god tid på sig att filosofera över växter och förbättringar så hade jag funderat mycket (i flera år faktiskt) på vad man skall göra med rabatterna med trädgårdsiris, Iris Germanica och Allium. Dom vill inte ha skugga på rötterna (irisarna alltså), inte får rotknölarna täckta, men ser ju inte så roliga ut som jag hade inbillat mig nu efter blomning. Och jag gillar inte så mycket bar jord.

För något år sedan planterades liten flocknäva `Bikovo´under små-äppleträden, dom har inte kvävt något ogräs, men skira och fina och breder ut sig gör dom. Perfekt! Sedan har jag ju den vanliga rosalila lilla flocknävan, en jättetuva som vällde ner över muren.

Att föröka flocknävor är lätt, dom sprider sig med utlöpare, rhizomer, som är lätta att knipsa av och peta ner i jorden och dom bildar rötter. Den vanliga lilla flocknävan var precis sådan, men `Biokovon´bildade underjordiska rhizomer istället. Fast dom skulle upp ändå allihop, och kommer att ersättas med en vanlig flocknäva som garanterat täcker marken och ogräsen har ingen chans där under äppleträden :-)


Geranium x cantabrigiense 'Biokovo'

Geranium x cantabrigiense


Ja, hur kul ser en irisrabatt ut efter blomning?

Jag är ju lite projekt-sugen efter att för första året sedan jag flyttat hit inte har gjort några nyanläggningar. Men i alla rabatter jag har gjort så finns det ogräs så det räcker till, men något mer än att rensa ogräs måste man ju får göra ibland! Även om det är spontana småprojekt!
Det blir spännade nästa år att se hur mina näve-kanter blir. 30 meter drygt blev det :-)

Ha det gött!


3 kommentarer:

 1. Jag älskar irisen, men håller med dig... Det är svårt att få den bli bra innan den täcker all yta (mellan de plantor man lanterar) och då brukar det vara tid att dela plantan...
  Och jag har samma erfarenhet av de mindre nävorna, de vill inte riktigt kväva några ogräsinvasioner precis. Fina midsommar bilder och annat här nere!
  krmamkram Hillevi

  SvaraRadera
 2. Gillar flocknävorna, fint bladverk också. Oj, ingen dålig kant, hoppas du visar bilder sen när den växt till sig! (:D
  Ha en bra helg!

  SvaraRadera
 3. Härliga bilder. Har nu 2 rabatter som gapar tomt när det inte hunnit växa till sig. Men man får ha tålamod. det blir ju fint. Och ett tips är att ha ettåriga blommor i luckorna under tiden det perenna växer sig tätt.

  SvaraRadera