lördag 20 augusti 2011

Gullmarsfjordens plantskola

Av alla plantskolor jag har varit på, så finns det en som kan göra mig totalt shoppinggalen. Tyvärr, eller som tur är, så är det här en riktig plantskola och ingen handelsträdgård, så egentligen säljer han inte till privatpersoner men hans växter finns att hitta på handelsträdgårdar över hela Sverige, till tredubbla priset då förstås. Men många har hört talas om Tommy Ahnby och hans plantskola Gullmarsfjordens plantskola.

Som vanligt så är det ju så bra att vara med i trädgårdsamatörerna. En gång varje höst har han öppet för folk som är med i trädgårdsamatörerna, bara det är en anledning att gå med (eller så åker man med någon som är med).

Helt klart är att det inte bara är jag som handlar mycket när jag kommer hit. jag skulle lätt kunna fylla en släpkärra med växter, hela min trädgård skulle jag kunna fylla med växter härifrån.


Hans absoluta specialité är Magnolior. Många olika korsningar och arter har han. tre sådana här bågväxthus bara med Magnolior finns det.

Rhododendron, Japanlönnar och Hortensior är annat det finns mycket av. Buskar och träd som har och är det där lilla extra är väl så man skulle beskriva sortimentet bäst kanske. Inga Cunningshams white här inte.

Jag brukar ha en lista på datorn där jag när jag dyker på något på nätet som jag bara måste ha skriver upp. Jag glömmer ju så fort, men väldigt glad blev jag här när jag hittade en buske jag önskade mig.
Dessutom lägger dom ut listor på vad som finns på plantskolan på STA´s sida, så där kan man sitta och googla och drömma om vad man skall handla.

En rödbladig perukbuske `Grace´ som skall vara något härdigare än den vanliga röda köpte jag där förra året, frestelsen var stor nu när den gula perukbusken stod ihop med den röda, men jag motstod. Duktig Fia ;-)
Plantskolan är uppdelad i två delar, och när man går mellan så går man genom ett helt otroligt woodland. Synd att inte Tommy säljer perenner, för här kan man bli förälskad i mycket fina bladväxter.
Plantskolan ligger utanför Munkedal och dom påstår att det är zon 4 här. Ja, det är nog en sanning med modifikation, för med bokskog, sluttande tomt och dammar och forsar runtom så skulle jag gissa på en snäll 3.a. tänk vad microklimatet kan göra.
Vaxklockan är en perenn som står på min önskelista.

Bronsrhododendron med sitt bruna filtludd på bladen.

Jättegunnera klarar sig här. Den kan man faktiskt köpa, men jag har inte vågat riktig än.
Jag som älskar växter med djungelkänsla blir ju alltid imponerad av junimagnolians stora bananblad. eller om det är paraplymagnolia. Stora fina blad har dom bägge.

Vad jag handlade tar vi en annan dag, för nu blev det allt väldigt mycket bilder!

7 kommentarer:

 1. Åhhh, förstår din iver då du besöker en sådan handelsträdgård. Skulle nog också handla som en 'tok' :=) Tommy är ju väldigt känd för sina rariteter av alla de slag.
  Ska bli spännande att läsa vad du fyndade.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Jag har vaxklocka...två sorter..ska se vad jag kan göra för dig...de är iallafall lätta att ta sticklingar av..
  /Tesa

  SvaraRadera
 3. oxå måste jag bara testa..tror jag fått ordning på min inloggning nu..
  Och så tjôta lite till om personalfesten..du kan få natthärbärge här...om du står ut i min röra

  SvaraRadera
 4. OJ, OJ, OJ varför bor jag inte lite längre norrut... Gunnera, vaxklocka, perukbuske - det finns fortfarande mängder av växter att införliva i trädgården. Gunnera längtar jag efter men magnolia av alla de sorter får vara...
  Eva

  SvaraRadera
 5. Ååååh, vilket ställe! *dregel* Förstår att du vill köpa ALLT! Kram Hanna

  SvaraRadera
 6. Har varit där några gånger, svårt beroendeframkallande!!!! Helena K

  SvaraRadera
 7. Har varit där några gånger, Svååårt beroendeframkallande !!! Har släpat hem Tulpanträd, Ginko, Magnolior och lite annat "godis".

  SvaraRadera