måndag 1 augusti 2011

Tomater!


En av fördelarna med att resa bort några dagar är att man äntligen ser att det händer något. På dom tre dagarna jag var borta så hann t.ex en massa tomater mogna, och som vi har väntat!

Jag konstaterade också att jag måste göra något drastiskt, växthuset gick knappt att komma in i utan att bli fångad av en vindruvsklättertråd eller riven av en gurkranka!
Varje år så svär jag över att mina tomater blir som nå djungelväxter, en massa stora blad, även frukt, men bladen fick gärna vara färre. Jag har ju provat att odla i sand, det gjorde ingen skillnad, har låtit bli att gödsla, samma där. Så nu fick helt enkelt sekatören fram. Minst en tredjedel av alla blad på tomtplantorna rök!


Vinrankan fick sig sin andra beskärning för iår.


Såhär ser växthuset ut, innan beskärning. Jag glömde fota efter....
Men för två månader sedan såg det ut såhär! Man får kolla på bilder ibland för att se hur fort det egentligen växer!

Tomaten Orange Bourgain ovan, och Black cherry nedan.

Och min favoritchili. Namnlös, men jag kallar den Italiensk rund. Grillas och fylles med vitlöksost :-D

Livsfarligt taggig gurka. Suyo long heter den och det är första året jag odlar den. Skall var något utöver det vanliga påstår dom som har smakat. Det har inte jag, än.

Men tomater har jag smakat! Och vanlig slanggurka, och paprika, och basilika.
Med lite oliver, lök och feta blir det förstås en grekisk sallad. Den perfekta sommarmaten!


4 kommentarer:

 1. Du som det vokser og gror hos deg!
  Flotte tomater...mmmnnsalaten din frister.
  Jeg må nok vente enda litt...da jeg ikke har veksthus tar det sin tid:)

  SvaraRadera
 2. Mums!
  Ja, det var otroligt vad det växer hos dig! Och vilken skillnad på två månader, man tror knappt att det är samma växthus. Hos oss är det vinrankan som är bångstyrig och väller fram, vi har fått tukta den fem gånger redan. Tomaterna är mer diciplinerade och har faktiskt mer tomater, kart och blommor än blad. Men gurkor är ju som galna. Snabba som attan på att skicka ut rankor som man inte hinner upptäcka förrän de är meterlånga...
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 3. Ser jättefint ut! Och vilket härligt växhus du har! :) Så underbart med egna, solmogna tomater! Har bara ätit någon enstaka pomodorino än! Har för mycket i växthuset! Den italienska, runda chilin - är den stark? Funderar på olika sorter det kan vara - Almaparika, blir lite mellanhet, men brukar ha ett helt vitt stadium innan den går mot rött, coh det har kanske inte dina? En annan sort som mer ser ut som din är Calabrese Gigante - ger medelheta, lite toppigt runda frukter som mognar från grönt till rött. En annan sort av den typen, som är vanlig i odling och ofta säljs som torkad är Cascabel - den mognar från grönt till rödbrunt. Cherry red är också en som mognar från grönt till klarrött - fruktansvärt goda att lägga in! :) Mia

  SvaraRadera
 4. Kul med chilin, Fia! Ja, Ciliega betyder 'Cherry' och Piccante betyder stark eller smakrik, så troligtvis är det nog samma som Cherry Hot, men den finns registrerad även som Ciliega!

  SvaraRadera