måndag 22 augusti 2011

Vad jag handlade...

...när jag var på Gullmarsfjordens plantskola förra helgen var följande:

Cladrastis kentukea, Gulved
Kalopanax septemlobus, Jättearalia
Magnolia tripetala `Bloomfield´, Paraplymagnolia

Cornus alternifolia `Argentea´, Kranskornell
Pterocarya macroptera
, Vingnöt
Rhododendron `Teddy Bear´
Rhododendron makinoi
Rhododendron `Ken janeck´

Cornusen är en som även kallas Amerikansk pagodkornell. För alla som suktar efter den "vanliga" pagodkorneller, Cornus controversa, som bara är härdig i zon I kan detta vara ett alternativ. Växer också sådär snyggt i våningar. Den här ser jag verkligen fram emot att se hur den utvecklas. Härdig i zon III sägs det.

Nästa växt är en taggig sak, Jättearalia.
Jag har beundrat den i woodlandet där på plantskolan, förra året stod jag med den i näven men ställde tillbaka den, den här gången fick den åka med hem.
Blir ett träd och taggarna försvinner när stammen blir grövre. (zon III, 5 m)


Ett träd som stod på min önskelista var Kaukasisk vingnöt. Nu fick jag se efter flera dagar att det var fel sorts vingnöt jag hade med mig hem, finns ytterst lite info att hitta om den jag har, men jag tror den är lite sämre härdig. Typiskt.
Ett stort och fint träd är vingnöten i vilket fall, med långa snörlika hängen och sammansatta långa blad.
Min är redan planterad vid naturdammen, så vi får se hur den klarar vintern.


Min vingnöt väntar på plantering uppbunden mot lyktstolpen.

(bild lånad från internet)
Gulved, Cladrastis kentukea var ännu ett önsketräd. Blir ett stort träd med som vita gullregnsblommor som skall dofta. Jag ville ha det för bladen som är fina och får en gul höstfärg. (zon III, 8 m).

(lånad bild)
Och en Magnolia måste jag ha med hem varje gång jag handlar där tycker jag, denna gången föll jag igen för en med stora blad. Paraplymagnolia. `Bloomfield´skall ha ändå större blad och blommor än den vanliga tripetalan. Dessutom är det en av dom härdigare Magnoliorna, men kanske inte den man väljer för blommorna.

Rhododendrona var spontanköp, jag blev så sugen efter att ha sett bilder på roddar med olika färg på filtluddet på bladen. Så det fick bli en med bronsfärgat ludd, en med lite vitare, och så en med långsmala blad. Roddar är inte dom växterna som går bäst hos mig, men skam den som ger sig. Och den observante kan se att dom flesta växterna jag har köpt är zon 3 växter... Jag har en riktigt elak 4.a hos mig...

3 kommentarer:

 1. Halloj, vilka kul inköp! Trist med vingnöten, hoppas den inte var så dyr! Ser fram emot rapport nästa år hur de klarat vintern! Vilka R. yakusimanum/-hybrider köpte du? Gillar också 'filtludd'! :) Mia

  SvaraRadera
 2. Oj, vilka växtköp!!! Vilken lycka att få ha möjlighet att handla där!!!

  Ha det gott!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 3. Oj vilka kul inköp!!Kan väl behövas nu som tröst:)
  Ha det gott!!

  SvaraRadera