fredag 6 juli 2012

Bladverk!


Just nu blommar det så kopiöst i min trädgård så jag har aldrog varit med om något liknande. Det känns som om allting blommar samtidigt, det är helt underbart!

Men jag blir så trött i huvudet tillslut av alla blommande intryck och rosor som har slagit ut sedan igår och vackra pioner, så jag sätter mig att riva lite våtarv nere under blodboken.
Vackra bladverk har jag lite varstans, men här är nästan bara blad i olika färger och former. Finaste platsen i min trädgård tycker jag. Som en lugn ö ute i gräsmattan. Jag skulle kunna tänka mig hela min trädgård i den stilen. Silat ljus, sten, lite vatten och blad.
Här växer ett av mina favoritgräs, Carex elata 'Aurea' ihop med min favorithosta, 'Frances Williams'.
Bladet från sockblomman matchar det rostiga klätterstödet helt perfekt.

Och när jag står där med näsan i rabatten känner jag en ljuvlig doft, det är Azalean 'Weston's innocence'. Den fick jag i examenspresent av mina kompisar förra året och jag bara älskar den!
Ligularia, Magnolia, Bergenia, Hosta... Mycket har jag klämt ner i dom här fyra rabatterna.
En Ligularia som är riktigt röd i bladverket är 'Britt-Marie Crawford'.
Variegerad rams växer med myskmadra, och funkior förstås.
Vatten i trädgården behöver inte vara svårare än såhär. En nergrävd balja, ett galler, en slipsten och lite kullersten. Och en pump.
Vissa blad vet jag inte om jag tycker om färgen på helt, här är Ajuga reptans 'Rainbow'.
Blåfunkia är en riktigt fin. Sortnamnet är 'Halcyon'. Vad Heucheran heter har jag ingen aning om, men fina ihop tycker jag dom är.
Se vad lite rödbladigt piggar upp! Okänd, men snygg Euphorbia (törel) bland Hosta.

Även i andra rabatter finns det hör med mest fina blad. Här Spiraea 'Yellow Princess' med Brunnäva och Pulmonaroa 'Majeste' (Lungört).

Och två flädrar som blommar för första gången i år. Den flikiga rödladiga 'Black Lace' piggar upp den annars såhär års gröna sensommarrabatten, och den brokbladiga flädern tog jag som stickling för många år sedan. Båda har ätliga blommor.
Den flikbladiga plymspirean som jag köpte för ett tag sedan hamnade mellan två hostor.
Mer bladverk kommer en annan dag! Ha en bra helg!

11 kommentarer:

 1. Härligt med blommor men håller med att bladverk och fina bladkombinationer är något speciellt! Å så varar det ju så länge. Ljuva bilder allihop! De båda fläderbuskarna skulle sitta fint här, 'Black Lace' klarar sig uppe i Nässjö så det skulle nog gå på skyddad plats. Den brokbladiga är ju också jättesnygg, undrar hur härdig den är?
  Ha det fint och tack för fina bilder!
  Blomkärringen

  SvaraRadera
 2. Alltså, det är ju något speciellt med bladverk - om det så är på träd, buskar eller hos perenner. Man får aldrig nog och tröttnar inte. Så vackra kombos du har.

  Racerdammbygget blev så läckert! Fint att ni smög in dammen där vid den befintliga stenen. Tänk om några veckor när allt satt sig - då får du fara dit igen och ta bilder och visa för oss!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Vad fint du har det! Och slipstenen... den var ju helt fantastisk. Det ska jag lägga på minnet.
  Ha det gott!

  /Anna

  SvaraRadera
 4. Oj vad mycket snyggt du visar! Blir alldeles matt;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. oh kul att följa dammbygget i förra, och dina blad håller med dom ger ro, vackert. Jag tackar för tipset med slipstenen ,,har en sådan liggande..och har funderat vad jag ska göa med den..
  Ha en go helg kram Monica

  SvaraRadera
 6. Så vackra hostor! Myskmadra med rams ska jag ta med mig hit - det ser otroligt tomt ut framför jätteramsen här.

  SvaraRadera
 7. Så mycket snygga bilder, håller med om att det är bladverk som gör det. Jag skulle kunna ha hostor i hela trädgården med lite annat, blir lite tråkigt på våren bara för dom kommer upp så sent!

  Kram

  SvaraRadera
 8. Vilken inspiration till bladkombinationer. Allra bäst tyckte jag om ramsen tillsammans med myskmadra. Det ska jag prova.

  SvaraRadera
 9. Jag säger som Monne jag blir alldeles matt! Det är så snyggt! CK.

  SvaraRadera
 10. Vilka härliga bilder! Jättefin trädgårdsinspiration du bjuder på,
  Carina

  SvaraRadera
 11. Älskar också blad. Och vilken oerhört fiffig idé för en fontän. Enkel och snygg, okrusidullig. Den ska jag försöka härma på något sätt. :-)

  SvaraRadera