onsdag 18 juli 2012

Skifferläggning:

Den senaste veckan har jag och min kollega lagt skiffer. Igen. Hade någon frågat mig för ett par år sedan om jag skulle lägga skiffer hade jag skrattat och sagt NEVER! Men jag måste erkänna, att jag trivs ganska bra som stenläggare. Även om det är många kubik jord och grus som skall skyfflas, och är lite pilligt. Skönt att få njuta av blommor och blader när jag kommer hem och kunna släppa den biten på jobbet. Men jag tycker fortfarande att lite gatstenssättning hade varit fint. Eller hederlig betongsten som är det enklaste att lägga. Nu vill jag ju inte bara lägga sten hela dagarna, utan utan det som jag är gladast för den här sommaren är mitt fantastiskt omväxlande yrke :-)

Det här var gammal skiffer som låg. Det hade satt sig och glidit isär så första gången jag såg det så trodde jag nästan att dom hade lagt ut ut skiffret uppå marken, men det har legat där i förtio år eller så, så det är inte så illa ändå.

Vi märkte upp alla plattor och fotade innan vi plockade upp det:
Sedan var det gräva, gräva, gräva i två dagar och köra bort gammal jord och sand:
Så på med geotextil och 0-18 (bärlager). Och padda, padda, padda...

När vi var nöjda med bärlagret...
...så lägger vi på några centimeter 2-5...
...och börjar sätta tillbaka skiffern, med några små förändringar som att minska fogarna och så.
Innan man fogar ser det alltid lite sådär ut:
Men efter att ha fogat, borstat, vattnat, fogat igen, fixat till dom sista plattorna och städat upp så blev det riktigt bra!
Att lägga gammalt skiffer är inte riktigt som att lägga nytt. Nytt kapar man till så att det skall passa i fogarna och man räknar med ett visst spill. Men skulle jag ha skiffer hemma hos mig. Då hade jag tagit sådant här skiffer. Gillar när det ser ut som om det alltid har legat där :-)

Ha det!

7 kommentarer:

 1. Det blev ju som en helt nu gång! Tänk vad duktiga ni är som kan få det så himla snyggt:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Men vilket jobb Fia! Snyggt blev det och det är troligen värt besväret!

  //Veronica

  SvaraRadera
 3. Så smart det var å merke de med nummer. Det ble veldig fint når dere ble ferdige :-)

  SvaraRadera
 4. Här är en till som gillar skiffer! Min gubbe håller på för fullt och lägger offerdalsskiffer, inte gammal men mycket oregelbunden och han lyckas få det att se "gammalt" och självklart ut. Men riktigt så proffsigt underarbete som ni gör han nog inte...
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 5. Snyggt! Det är faktiskt riktigt kul med stenläggning, så länge man har material så att det räcker ;)

  SvaraRadera
 6. Snyggt! Och jag blir så glad när folk förstår att det inte är själva stenen eller plattorna det är fel på utan att det är sättningsskador och dåligt underhållna fogar som ställt till det. Att man "bara" lägger om de gamla menar jag. Sååå mycket sten och plattor som kasseras i onödan i detta land... helt galet.

  Kram

  SvaraRadera
 7. Bra jobbat, tjejen! :) Kommer ihåg skifferläggar-lektionerna i 'sandlådan' på skolan! Tur ni är 2 som sliter ihop! Skiffer är ett underbart material, men ofta väldigt ojämnt hugget, ja du vet ju... Blev riktigt snyggt i vart fall! Grattis till ännu ett fint jobb! Ha det gott! :) Mia

  SvaraRadera