söndag 22 juli 2012

Rosor

Det är kanske tur att man har dom där rosorna såhär mitt i sommaren ändå. Jag har gått bärsärkargång med sekatören och kapat allt utblommat som får fula blad eller brer ut sig för mycket, men rosorna, dom blommar.

Jag är ju väldigt förtjust i Austinrosorna. Om dom bara vore lite rejälar buskar. Det rekommenderas att man sätter dom tre och tre, men eftersom dom är dubbelt så dyra mot andra rosor så har inte jag råd med det.
Men, blommorna i närbild är så romantiska och perfekta så det är helt otroligt. Som den här puderrosa 'Heritage'...

En buske som däremot har fått perfekt buskform, och perfekt blomning är 'Ispahan'. Trevligt att ha en buske som faktiskt är just buske och syns bland alla perenner i rosenträdgården.

En buske som kan bli superstor och superfin är 'Nevada'. Ser ni att hon har en blomma iaf ;-)

Och två lite känsligare saker här hos mig i zon 4 är 'Raubritter' och 'Mozart'. Men iår har dom äntigen fått lite fart, på blomningen åtminstone.


Ja, någon rosodlare med bar jord mellan buskarna och inget annat än rosor lär jag aldrig bli. Försöker hålla mig till dom gammaldagsa rosorna som (skall) bli buskar och kunna konkurrera med allt annat jag envisas med att ha som sällskap till dom.

En ros jag alltid visar, och har haft som favorit i många år är Louise Odier. T.h en till Austinros, 'Abraham Darby' heter den om jag inte minns fel.

Kan säga att jag klippte ner perenner efter att dom här bilderna togs. Nu får det gå en vecka eller så innan det blir presentabelt igen.


6 kommentarer:

 1. Du har verkligen lyckats blanda rosor och perenner snyggt. Fint med silver och blått till rosorna.
  Jag gillar inte heller ensamma rosor, men min blandrabatt blev lite FÖR fyllt med växter.
  Ha en bra dag
  //Katarina

  SvaraRadera
 2. Jättefint med perennerna bland rosorna. Louise Odier är en av mina favoriter också.

  SvaraRadera
 3. Det är så rosor ska stå tycker jag med. Fullt med vackra perenner runt fötter och ben. Så vackra rabatter du komponerat!

  Kram

  SvaraRadera
 4. Rosor ska ha sällskap annars blir det för tråkigt..tycker jag! Älskar Austinrosor och kan inte sluta förälska mig i dom.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 5. Ja, håller med alla andra, hur tråkiga skulle inte rabatterna bli innan rosorna (eller efter för den delen) blommar! Så vackert med kontrasterna också, väldigt snyggt komponerat!

  SvaraRadera
 6. Åhh så vackra rosor och rabatter du har, nu blev man ju sugen på ännu fler rosor, hur ska detta sluta?
  Kram

  SvaraRadera