söndag 26 maj 2013

Helgens betraktelser

och göromål.

Vi började ju för någon vecka sedan att jobba på dammen, dammduken hade lossnat från berget, så här ser min damm ut tom... Ja, stenen har vält under vintern med, ingen ordning alls på den! Luktade apa efter alla ruttna grodor men trots det så var den full av salamandrar.


Gubben slipade hela dammduksskarven med en mässingsborstmojäng som man satte på vinkelslipen, livsfarlig var den, han slipade sin hand bla.a innan han tog på sig handskar... den handen var välslipad...

Sedan har han limmat och tätat i omgångar, först limma fast duken mot berget, sedan limma högst upp, sedan försöka täta skarven i omgångar. En liten, liten glipa gör att vattennivån inte bli högre än där. Även om den bara är en centimeter lång och en halv millimeter bred.

Jag har sagt det förut och säger det igen, det här är sådant man kan leka med hemma, men jag har försökt innan vid vårt förra hus att täta en halvnaturlig damm i berg med cement, att göra bäck i en begsfåra osv, och nej, det är svårt att få det tätt, så detta är inget jag gör till andra, gärna dammar, men inga stenanslutningar på detta sättet. Jag tror att jag kommer nyanlägga hea den här dammen med nästa gång duken lossnar. Lika fint kommer jag aldrig att få det dock.


Och maken sitter just i denna stund och ser dammen fyllas och kör lite grus och begrundar dammen. Lite roligt att engagera honom för jag brukar göra sådant här själv men jag är sååå glad att slippa ibland.

 Och sura dammdraken sitter och undrar när f-n han skall få doppa fötterna i vatten, var ett tag sedan.

Förutom det så har jag rensat ogräs, min första rabatt jag gjorde när vi flyttade hit var så igenvuxen så jag trodde att hoppet var ute. Men med grep och storspade så grävde jag bort hela översta lagret i princip, och även om det tog många timmar och trött rygg så är det skönt när det var klart.

Sedan så har vi fortsatt förra årets spontanprojekt. Ja, jag är lite väl spontan ibland. Det låg markdukar över hela gräsmattan, och dom fungerade ungefär som extrabra fiberduk så gräset lyfte dom, och gräsklippningen skulle ju inte bli lätt, så maken körde grus, jag grävde bort växter längs berget och jämnade till och lade duk osv. En liten bit på väg kom vi men lååångt ifrån färdiga. Jag behöver mer sten, jag behöver mer grus, och jag behöver jord.

I rabatten där vid nyanläggningen hade jag tydligen planterat några riktigt snygga tulpaner, jag vill ha mer! För det är bara tre stycken som blommar, och jag är övertygad om att ett par påsar av samma satte jag iaf! Får bli påfyllning till hösten!


 Andra betraktelser är att min försommarrabatt ser väldigt fin ut, och så ihopväxt så den är nästintill skötselfri. Men dessa randgräs, planterade i hinkar, dom sprider sig ändå, dom tänkte jag gräva bort och plantera något roligare. Men när jag nu ser det grön-gröna så är det randgräsen som räddar hela rabatterna och gör dom intressanta. Så nu vet jag inte hur jag skall göra. Får fundera på det ett tag till.

Sonen har även lagat rabarberpaj, men viss hjälp från sin mor. Egentligen så borde man göra en heö årsförbrukning av rabarberpajer nu och ha i frysen till sämre tider.

4 kommentarer:

 1. Inga små projekt ni ger er på...
  Fint blir det.
  Rabarberpaj är gott, jag brukar skala och skiva och frysa in. Blir jättegod paj mitt i vintern.
  Ulrika

  SvaraRadera
 2. Den dragen din ser supersøt ut, men ikke si det til han, da blir han sikkert bare mer sur ;)
  Så utrolig vakre tulipaner! Jeg hadde én tulipan her, en helt vanlig tulipan, men i år var det bare et blad som kom opp, ingen blomst... :( Men hvis jeg noen gang får bort alle lupiner fra bedet der jeg plantet rosestorkenebbene jeg fikk av deg, så skal jeg sette ned fler løkblomster. Pinseliljer, tulipaner, ringblomster (tror det er løkblomst?) og kanskje noen vakre små snøklokker? :)

  SvaraRadera
 3. Vatten och läckor är bara sååå jobbigt. Hoppas och håller tummarna att er damm håller tätt nu efter renoveringen.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Jag hoppas att du inte ger upp dammen vid berget- din damm är "one of a kind"- finns ingen annan damm i samma klass. När vattnet rinner ner från berget.. WOW!
  Randgräset är snyggt, men jag litar på att du hittar något som är minst lika vackert och mindre agressivt..
  Visst är det underbart med lite hjälp i trädgården!
  / Teppi

  SvaraRadera