lördag 26 april 2014

Intensiv dag

 ...var det igår. Stenpartierna kulle bli klara, och jag startade dagen med ett besök på plantskolan.
När jag kom fram med växterna så insåg jag att jag hade inte fått med mig varken strandtrift eller kattfötter, för de var slut. Ve och fasa. Så iväg till en plantskola nära och köpte 150 växter till. Så kan det gå.

I förrgår, då var jag på agilitykurs efter jobbet och kom hem så sent så jag orkade inte blogga, då skottade vi 8 kubik sand. och körde sten och byggde minimurar och andra formationer för att hålla sanden på plats i det branta partiet. Ja, täckte med markduk och grejade först.

Det har varit ett väldigt kul jobb, men just sandhögar är jag trött på att flytta runt.

När en del av dessa tre-fyrahundra växter (räknade inte) hade kommit på plats såg det ut något såhär:

 Och såhär. Här i branten försökte jag ta lite högre växter, martornar, kantnepetor och röllikor tillexempel. men även taklökar, trift och annat i skrevorna.

 Sedan när man planterat så synns nästan inte växterna igen. Jag tycker inte om när en plantering blir för platt, så jag föröker få in någon buske och höge sak inimellan. Här blev det havtornar i ena änden där de slänger trädgårdsavfall, hanplantor finns en sort som växer kompakt, den heter 'Hikul' och ser prydligare ut så den hamnar mer mitt i. Buddlejor fungerar bra i sand (man får förstås göra hål i markduken under de stora växterna), och så testade jag att sätta några sparrisplantor, de är ju en strandväxt och i grunden är det snäckskalsjord här. Även några av årets perenn vårälväxing som skall vara tåliga, det gräset har jag aldrig provat tidigare men det kanske blir en favorit, vem vet.
Ja, sedan det vanliga. En gång genom hela partiet med kryptimjan som tål att trampas på, sedan älskar jag sibirisk vallmo som poppar upp lite här och där bland allt lågt och fröar sig lite lagom i olika färger. Backsippor brukar fungera bra, likaså olika Saxifragor vilka dock plantskolorna ofta har ganska dåligt sortiment av. Taklökar och sedum av olika slag behöver väl inte ens nämnas.
 Och så förebilderna:

 En riktigt intensiv dag var det, klockan sju var vi färdiga och då skulle vi ha hunnit åka och mäta på ett ställe. Men när vi kom dit så var våra hjärnor som gröt och vi minns inte hur det var varken stenläggningar eller gräsmattor skulle gå. Kan tilläggas att när vi var där och pratade med kunden var det också efter jobbet och med det lär jag mig att man inte skall ta sådant efter jobbet när man är så trött så man håller på att ramla ihop och man inte kommer ihåg något.


 Idag blir det bara vila nu efter att jag har varit på klubbtävling med barnen som tränar judo.


2 kommentarer:

  1. Jisses! Jag är så imponerad av hur mycket du/ni orkar och hinner på en dag. Flytta åtta kubik sand skulle ta flera dagar för mig bara det, och sen bygga murar och plantera och fixa och dona också... imponerande!

    SvaraRadera
  2. Stum av beundran, va duktiga ni är.//Ingrid

    SvaraRadera