fredag 3 februari 2012

Klematisbeställning

Är ni också sådana att ni sitter och kollar på växter på datorn, låtsasshoppar men aldrig får iväg en beställning? Lägger en massa drömväxter i varukorgen men struntar i att logga in och beställa? Sådan är då jag. Och jag har aldrig beställt växter utomlands ifrån, för jag vill inte få någon chock över fraktpriser eller annat.

Men nu så. Nu är vi ett gäng trädgårdsamatörstjejer som möts lite då och då, och nu har vi beställt klematis från Tyskland. Många har rekommenderat den här firman, plantorna är lika stora som dom man köper i handelsträdgården och frakten går på ungefär 1€/planta.
Och, sortimentet är farligt... Min lista började med femton stycken eller så, men eftersom jag är så fantastiskt duktig och aldrig köper växter oplanerat eller för många eller utan att veta var jag skall ha dom, så hade jag sådan fantastisk självdisciplin så jag strök alla utom fem.

Jag har en väldig förkärlek för viticellorna och macropetalorna. Både för att jag gillar dom, och för att jag har bäst erfarenhet av dom. Men en storblommig får jag väl våga mig på tänkte jag, och den heter Clematis `Fujimusume´. Vi får se om den vill sig, och var jag skall ha den, för en färg som jag inte gillar mot falurött är just ljusblått...

Nästa som är lite spännande för mig, det är en Clematis orientalis `Corry´. Det är ju så att jag planerar min gul-röda plantering, och just såhär lyktformade blommor gillar jag ju verkligen. För att inte tala om dom runda knopparna och ulliga fröställningarna :-) Lättodlad skall den då vara.

Ja, nu var det ju det med att inte spontanhandla... Just klematisar är ju lite besvärligt, för inte nog med att man inte kan peta ner dom i vilken rabatt som helst så länge, utan man måste ju fixa klätterställningar med... och jag har varken någonstans att plantera dom eller fixat stöd.

Men då, då kan man ju köpa integrifolior, alltså örtartade som inte blir högre än en perenn. Ett vanligt växtstöd på en sådan och den passar i vilken rabatt som helst. Den jag har beställt heter Clematis integrifolia `Baby white´. Jag har inte bestämt mig för om den skall få bo med någon ros, eller hänga ner från en mur.

Ja, och till mina favoriter då. Dom italienska. Här gjorde det riktigt ont i mig när jag strök några stycken från min lista... och dom två som jag beställde, det var den rena arten, Clematis viticella...

...och en som heter `Rosea´
Och om ni blir sugna på att näthandla klematisar så heter stället Westphal. Ha så trevligt där om ni törs ;-)

4 kommentarer:

 1. Fina klematis du hittat, särskilt den blå och den vita.
  Ja, jo nog har jag besökt det stället ett par gånger. Inspirerande, absolut! Men här har jag ganska gott om klematis, det är inte sådana som behövs bäst för balansen i trädgården här.
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Helt härliga, clematis är en planta jag skulle kunna fylla hela trädgården med :)

  SvaraRadera
 3. Oj vilka vackra Clematisar, blir nog farligt för plånboken att gå in på den sidan. Vi är några tjejer som brukar handla funkior från Hostaparadise i Holland och det funkar väldigt bra!

  SvaraRadera
 4. Åååh, den vita var helt ljuvlig! CK

  SvaraRadera