torsdag 23 februari 2012

Zonknäckeri

Himalayatall

Jag funderar på hur vintern/våren kommer att fortskrida. Än så länge har det ju varit en väldigt snäll vinter, och med tanke på alla zonknäckare jag har planterat så får det gärna fortsätta vara snällt.
Det betyder ingen sol (särskilt inte från öst) när det tänker bli kallt på natten. Inte för kallt, särskilt inte om det är barmark. Inte för mycket regn och kyla omväxlande. Alltså tvärt emot hur vädret brukar vara här i växtsverige ;-)

Planterade en del roligheter i höstas. Och jag hoppas, hoppas att allt klarar sig!

Än så länge ser ju allt fint ut när jag kikar, men det är vårsolen nu och någon månad framåt om tar styggast på mina växter.

2011 år zonknäckarlista i Fias (zon 4-4 1/2) trädgård ser ut som följer:

Liriodendron tulipifera, tulpanträd. zon (2-3).
Catalpa ovata. Kinesisk Katalpa (zon 3).
Betula `Shiloh Splash´. Vitbrokig/variegerad björk (zon 3).
Kalopanax septemlobus, Jättearalia (zon 3).
Metasequoia glyptostroboides, Kinesisk sekvoja (zon 3).
Pinus Wallichiana (zon 2).
Cornus alternifolia `Argentea´, Kranskornell, (zon 3).
Cladrastis kentukea, Gulved (zon 3).
Salix magnifica, Magnoliavide (zon 3).
Salix exigua, coyotervide/präriepil (zon3)
Sedan har jag en del olika Acer, men dom brukar klara sig utan problem. Och lite roddar som inte brukar klara sig så bra trots att dom inte är zonknäckare direkt...
Jättearalia














Tulpanträd


Coyotervide


Betula `Shiloh Splash´











Kinesisk sekvoja---------------------------------------------- Magnoliavide














Kranskornell




Gulved

Tja, vad tror ni? När jag frågade på forumet i höstas så lät det inte särskilt hoppfullt om tallen... tänk vad det hade varit roligt om den blev stor, och dom kunde få lång näsa... nu lär det väl bli jag som får det, men man måste ju försöka! Även om det kan bli dyrt (tallen var dyrast av alla dom här växterna dessutom...)
Men mest önskar jag ändå att tulpanträdet vill bo här hos mig, det är inte blommorna jag älskar med det trädet, utan som med alla de jag har skrivit om här så är det bladen! Tja, det syns väl inte längst upp på bloggen att jag gillar tulpanträdets blad ;-)

Vilka zonknäckarväxter klarar sig hos er som inte borde det?

9 kommentarer:

  1. Vi har en hel del av de som du nu har räknat upp och de har klarat sig bra men vi har ju en bättre zon än dig:) Kan for tillfället faktiskt inte komma på om vi har några växter som "inte borde" klara sig här men det har vi säkert:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  2. Oj hoppas tulpanträdet överlever så jag också vågar pröva det:)
    Ha en alldeles underbar torsdag!!

    SvaraRadera
  3. Vilket härligt inlägg!
    Jag har sågat i min sekvoja idag för det var för yvigt ner till och skuggade hela rabatten. Annars drömmer jag nog om ett tulpanträd.Jag skall hålla alla tummar och tår för att din träd trivs och att de får långnäsa. Man måste våga prova!
    Ha en skön kväll
    Annika

    SvaraRadera
  4. Det mesta brukar gra här på gotland i zon 1, men surjordsväxterna får man ju lite problem med om man inte ger dom en speciell bädd. Hur har du gjort med dina zonknäckare, har du bäddat in dom i något eller chansar du.....!?

    SvaraRadera
  5. Men vad spännande! Jag håller alla tummar och tår. Tulpanträd lät väldigt spännande. Jag vet inte om jag har någon zonknäckare...måste fundera på den.
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
  6. Vad spännande att få höra hur det går till våren, när allt börjar vakna.
    Har själv några av de som du nämner, men jag tycker främst den variegerade björken och kranskornellen var helt underbara.
    Håller tummarna.
    Ha en trevlig helg
    Vivian

    SvaraRadera
  7. Vad spännande, du berättar väl hur det går.
    Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  8. Zonknäckare? Grekiska för mig ;) Jag skulle vilja ha lite lummig trädgård, finns redan äppleträd och på en förhöjd kulle har vi satt fontän samt marktäckare, lavendel, kärleksört och rododendron. Men nu har jag tagit hem mammas fina mölla och tänker skapa mig en oas till i en annan ände av trädgården. Var trivs coyotervide bäst?

    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
  9. Det är klart att man måste försöka och jag håller alla tummar jag har (kniper lite med tårna också för säkerhetsskull).
    Riktigt spännande växter du har där, har inte hört talas om hälften av dem :-)
    Blev själv sugen på att testa Betula (Björken) och kranskornellen för dess brokiga blad. Men jag har nog lite annat att ta hand om innan dess...

    SvaraRadera