lördag 26 maj 2012

Rubinen

Av alla inlägg jag har gjort, så visar statistiken att ett inlägg om min Malus 'Rubin' haft flest läsare efter Geranium.
Kan ju tyckas konstigt att man inte ser 'Rubin' oftare, och att inte handelsträdgårdarna tar hem dom, för dom stora plantskolorna där dom beställer har. Och tydligen är folk intresserade av den.

Jag är då väldigt nöjd med mitt. Sköter sig föräffligt till skillnad från dens granne, silverpäronet som kommer att dö iår. Det mår inte bra efter dom dåliga vintrarna, iår får det ara enstaka blad och det växer svamp i barksprickorna på stammen. Något nytt silverbladigt blir det nog eftersom jag gillar bladkontraster och den rödbladiga Rubinen blir ändå snyggare med något silvrigt på andra sidan uteplatsen.

Såhär står det på nätet om Malus 'Rubin', Purpurapel:

Malus Rubin kommer från Baltstaterna.
Har röda flikiga blad med en överdådig blomning av röda blommor på försommaren, mycket härdigt och friskt träd. Höjden 3-4 meter passar i dom flesta trädgårdar.
Zon 1-6


Här kommer en bildkavalkad på Malus 'Rubin' för alla er som hamnar här.


Och kollar man förra årets bilder så ser man att det har allt växt på sig lite :-)

4 kommentarer:

 1. Den är verkligen jättefin! Är det så att silverpäron är svåra? Jag är på väg att köpa ett just för att få silverblad i trädgården!

  //Veronica

  SvaraRadera
 2. Otroligt vackert! Ett sådant träd blev jag plötsligt väldigt sugen på - hur kommer det sig att man med en gång man ser någonting vackert börjar tänka: "Hmmm, var skulle jag kunna placera den där?"

  SvaraRadera
 3. Oj, oj vilken vacker apel! Har den prydnadsvärde även när den inte blommar?

  SvaraRadera
 4. Underbar Malus! Själv planterade jag en `Royalty` som är lite mörkare härom dagen. Har länge längtat efter en och när "grenen" med vindruvsrankan inte funkade så fick jag chansen.
  Förra året fick vi gräva bort det fina lilla silverpäronet som hade blivit sjuk - päronpest - så i år åkte det ner en jättestor bambu som ska få ta över hela den utbuktningen av "långrabatten". Men jag håller med dig, det är vackert med silvergrått!

  SvaraRadera